Božični kruh "Stollen" Odlično

Kategorija
Recepti

Sestavine:

  • 550 g bele pirine moke
  • 100 g mandljev Odlično ali 100 g mletih mandljev Odlično 
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3 manjša jajca
  • 250 g masla
  • 250 g kisle smetane
  • 12 g pecilnega praška
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 žlička cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 150 g tropskega suhega sadja Odlično
  • 100 g brusnic, sladkanih z ananasovim sokom Odlično
  • 100 g rozin Sultana Odlično 
  • 100 g rozin zlatih Odlično  
  • 50 g sladkorja  v prahu za posip
  • 50 g masla za premaz

Postopek:

  1. Najprej zmeljemo mandlje (ali uporabimo mlete mandlje), nato pa jih zmešamo skupaj z moko in pecilnim praškom.
  2. Dodamo maslo sobne temperature, jajca, kislo smetano, pecilni prašek, vanilijo, cimet in sol.
  3. Zamesimo gladko testo in dodamo še mešanico suhega in kandiranega sadja Odlično (Tropsko suho sadjem, brusnice in rozine)
  4. Po potrebi lahko dodamo še malo moke, ampak mora biti testo še vedno rahlo lepljivo.
  5. Testo za 30 min postavimo v hladilnik, da se malenkost ohladi.
  6. Pripravimo lahko en velik božični kruh ali pa testo razdelimo na dva dela in pripravimo dva manjša.
  7. Testo na pomokani deski razvaljamo na večji pravokotnik (približno 35x30 cm).
  8. Nato pa testo prepognemo čez pol, tako da je prepognjen del približno 3-4 cm od roba.
  9. Božični kruh Stollen še malo oblikujemo, nato pa ga damo peči na 180 °C za približno 1 uro. 
  10. Še vročega premažemo s stopljenim maslom in bogato posujemo s sladkorjem v prahu.
  11. Božični kruh Stollen je najboljši drugi ali tretji dan po peki. 

Recept je nastal v sodelovanju z Nino - Leaneen.